torsdag 27 augusti 2009

Så blev det måndag 24 augusti och förberedelserna för resan fortsatte.

Nästa uppgift för våra små matroser var en samarbetsövning. Efter att ha hört flera piratsagor var det då dags att tillsammans rita ett piratskepp. Alla 23 matroserna har blivit indelade i fem mindre besättningsgrupper - som tillsammans styr ett mindre skepp(bordsgrupperna i klassrummen). När piratbåtarna var klara och utklippta flyttade piraterna från uppropet in på respektive båt. Skutorna gav sig ut på havet - sattes upp i kamoflagenätet.


Sedan var det dags att träna för livet i hamnarna. Där gäller det att kunna räkna, så att man inte blir lurad. Barnen hittade en vacker ask på stranden, med guldkapsyler i. Guldkapsyler finns på flaskorna till sjörövardrickan som är pouplär på vissa håll i världen. Jag har samlat på mig några stycken och de använde vi att räkna med.
Denna gången fanns det 5 kapsyler i asken och vi laborerade ett tag med talet 5, innan det var dags att träna att skriva femmor.

På tisdagen tog vi matroserna till skogen för att fortsätta träna samarbete. De fem besättningsgrupperna hittade var sitt skepp(bergsknallar, gräsplättar med mera) nära vår bas.
De fick ett skattjaktbrev till varje grupp och sedan gällde det att samarbeta för att hitta alla saker som stod på listan. Eftersom det innebar en del läsning gällde det att dela upp uppgifterna efter bästa förmåga - de barn som redan läser hjälper de andra.

S K A T T J A K T

· En liten sten

· En större sten

· En kort pinne

· En längre pinne

· Fyra barr från en tall

· Fem barr från en gran

· Två blad som är olika

· Välj en sång eller ramsa som ni ska träna på i gruppen och visa för oss andra.


LYCKA TILL!

När vi sedan samlades igen för att visa varandra vad vi hittat och vilken ramsa/sång de olika grupperna valt fick vi en härlig sångstund i skogen eftersom alla sjöng med i alla sångerna.
Vi passade också på att läsa en piratsaga - igen- och äta lite frukt.


Sedan hände något som är utanför vår kontroll som befäl på skutan....det kom ett brev!

Mer om det i nästa inlägg.

Skepp o´hoj

Kapten Karlsson

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera