fredag 2 oktober 2009

Matematik på schemat.
Dagens matte-lektion innehöll flera olika aktiviteter samtidigt. Det gör vi för att träna på arbetsro. Det ska kunna pågå arbete i olika grupper utan att störa varandra. Matroserna var otroligt duktiga på arbetsro i dag - det var full aktivitet på olika håll i klassrummet och stämningen var behaglig.
Här tränar matroserna addition upp till 12 genom att spela Ormen, ett tärningsspel där det gäller att lägga ihop tärningstalen och sedan hitta rätt tal på ormen. En matte-övning som också tränar samarbete och turtagning.

Att fylla mönstret med plattorna så att hela blir täckt kräver både logiskt tänkande och öga för detaljer. Ett svårt moment där tålamod och uthållighet tränas - egenskaper som är bra för en blivande pirat!



Problemlösning i grupp tränar samarbete och förmågan att kunna uttrycka sig så att andra förstår vad man vill säga. Man övar sig också i att läsa högt för andra, samt att lyssna på varandra. Första uppgiften var att ta reda på hur många hjul fyra stycken tre-hjulingar har tillsammans. Att rita är en bra metod att lösa matematiska problem.


Skepp o'hoj!

Kapten Karlsson

2 kommentarer:

  1. Hej, vad kul att se vad ni gör, jag har suttit här och läst lite med Ebba:-).

    SvaraRadera
  2. Ja, som sjöfarare finns det flera viktiga ro.
    Ro som i arbets-ro och ro (med åror).
    Båda kräver dessutom samarbete när man seglar på en skuta (då måste ju flera ro samtidigt).

    SvaraRadera